Thursday, October 13, 2005

what?

är HJÄLTE ett maskulint ord?


varför skulle annars en reklambyråcopywriter fått för sig att författa något i stil med
"rösta fram din hjältinna"
(just nu i karlstad pågår nämligen en annonskampanj där vi uppmanas lägga en röst på vår personliga (i kommunen boendes)hjälte, jag ska försöka återkomma med lite mer info om organisation/företag som står bakom kampanjen men hittills har jag bara sett den från bilen!)

jag vill nog mena att om vi skiljer på hjälte/hjältinna eller för att ta ett yrke, lärare/lärarinna, understryks gamla rostiga idéer om att könen skulle vara befästa med olika egenskaper.
så olika och så framträdande att vi borde känna det som helt naturligt att använda två ord för en och samma sak: hjälte, eller två ord för ett och samma yrke! lärare

det är
klantigt, gammalmodigt och tråkigt.
tre ganska otypiska egenskaper för en copywriter kan man tycka..

3 comments:

Check Yourselfish said...

Det är ju Spenat som gör det där va? Tror iofs inte att det var de som uppfann ordet "hjältinna", men om man vill vara radikal så kanske man ska akta sig för att använda det, vad vet jag.

Grejen är nog iofs att de använt ordet för att framhäva att de hjältar som de avser framför allt kanske är kvinnliga. Goda avsikter tas emot på de mest olika sätt...

kick ass said...

Byrå fortfarande okänd, men till sitt utseende känns kampanjen väldigt otypiskt Spenat..

Ser att det inte framgår av min text, men det finns också reklampelare med uppmaningen att rösta på sin hjälte.

Låtti said...

det är ju skrattretande!
Tycker inte att "hjälte" eller för den delen "lärare" tyder på att personen är maskulin, och det blir inte maskulint förns man i sammanhanget använder sig av det bestämt femenina uttrycket "x-inna". Det ger lixom "lilla huster på prärien känsla.." Känns som om inne-yrkeshavare borde vara lite mer moderna i sina uttryck..