Monday, September 12, 2005

konsumentmakt del 1

I senaste numret av Göteborgs Fria undersöks förra veckans bananstory

Chiquitas bananer är nämligen numera certifierade av den ideella organisationen Rainforest alliance, som arbetar för regnskogens bevarande.

artikeln har jag längtat efter ända sedan jag läste på dagens media om Chiquitas reklamkampanj (inför lanseringen av de certifierade bananerna).

I GTF kan man läsa att
Certifieringen inte betyder att bananerna odlats ekologiskt
Jämförelsevis använder Chiquita 50 kilo ogräsmedel per hektar och år på sina plantager, medans det inom den svenska jordbrukssektorn anses vara bekämpningsintensivt att använda 5 kilo per hektar och år.
Dock har Chiquita tagit bort bekämpningsmedlet PARAQUAT från sina bananplantager. Det har tillexempel inte Dole eller Del Monte gjort..

lite om paraquat
"Paraquat är världens näst mest sålda bekämpningsmedel och marknadsförs av företaget Syngenta i över hundra länder. Kemikalien används på såväl banan- och kaffe- som kakao- och palmoljeplantager." GTF 10/9 2005

Paraquat började först användas i Mexico på anmodan från USA för att förstöra marijuanaplantage (för att i långa loppet försöka få bukt med rökandet i USA). Det visade sig snart att paraquat inte bara skadade plantorna utan även allvarligt skadade de som besprutade plantorna (de fick andningssvårigheter, naglar trillade av och redan vid väldigt små intag kunde medlet leda till döden) de som rökte majan drabbades dessutom också av bekämpningsmedlet. Medical Encyklopedia

"Paraquat tar lång tid för naturen att bryta ner vilket gör att det ackumuleras i jorden. (Ackumuleras = samlas på hög, läggas samman) I Sverige har medlet varit totalförbjudet sedan 1983, men i och med den översyn av bekämpningsmedel som nu görs inom EU riskerar Sverige att åter tvingas tillåta medlet." GTF 10/9 2005

Certifieringen garanterar heller inte bananodlarna extra ersättning utöver vad ILO:s konventioner fastslår.
(ILO = International Labour Organisation)
Hursom framställer Chiquita 'Rainforest alliance'-certifieringen som ett mellanting mellan krav- och rättvisemärkt, som tar hänsyn till både ekologi och arbetarnas sociala rättigheter. Vad som inte framgår i Chiquitas material är att 9 av 10 rättvisemärkta produkter som säljs i Sverige dessutom är kravmärkta.

Chiquitas 'RFA'-certifiering ger mig känslan av att vara ett alibi för att säkerställa marknadsandelar, speciellt här i Sverige där miljömedvetenheten är utbredd tillika efterfrågan på ekologiska produkter. Chiquita har snappat upp att utbudet hittills inte har speglat efterfrågan och försöker nu utnyttja det.

Jag kan bara instämma när SNF (Svenska Naturskydds Föreningen) uppmanar alla (miljömedvetna banankonsumenter) att endast köpa krav- och rättvisemärkta bananer.


Faritrade/Rättvisemärkt
KRAVmärkt
SNF
Chiquita
RFA

3 comments:

Check Yourselfish said...

Försökte ihop med Lotti i helgen klura ut vad Antroposoferna och Waldorfskolorna har med kravmärkningen eller ekologiskt odlade varor att göra - om något. Men vi nådde inte ända till målet.

Det knixiga med alla märkningar är att det nästan inte går att se igenom allt jävla trams i propagandan.

Jag har till exempel ingen lust att betala extra för att någon nyandlig person som tror på karma ska välsigna mitt brödvete med en komplicerad procedur.

kick ass said...

Brooschan!
Vill du lära dig vad det innebär för producenter om en vara är rättvisemärkt?

På http://www.rattvisemarkt.se/article.asp?Article_Id=926 hittar du svar på de flesta frågorna

Jag har god lust att betala extra om:
Det i produktens pris ingår en premie som tillfaller den anställde eller odlaren.

det är inget andligt mumbo jumbo
det är fakta

och de futtiga extra kronorna det kostar mig att köpa rättvisemärkta produkter går bland annat till att garantera producenterna en inkomst som ligger över produktionskostnaden och världsmarknadspriset och gör att de därmed kan planera långsiktigt för sin verksamhet


Vad gäller KRAVmärkta produkter är jag kanske inte lika insatt och det är lite luddigt skrivet tillochmed på deras hemsida.

"KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genomodfifierade organismer(GMO)inte användas."
http://info2.krav.biz/ArticlePages/200407/09/20040709111056_public774/20040709111056_public774.dbp.asp

Jag gissar att ju fler konsumenter som kräver tydligare regler och tydligare information om KRAVmärkta produkter från (den ekonomiska föreningen) KRAV, desto svårare blir dessa också att misstolka!

Check Yourselfish said...

Ameh, rättvisemärkt har jag full pejling på. Inget klag heller på dem. De leds också av Alice Bah, som är en bra person på väldigt många sätt - framför allt kanske på att hon vet värdet av vettig kommunikation...